Обяви » Обяви за работа » Как да отговорите на 5 ключови въпроса от интервюто за работа

PATEKI.bg преустановява дейността си на 5 Май 2018 г. поради липса на допълнително финансиране.

Молим да ни извините за причиненото неудобство.
 PATEKI.BG
 Обяви за работа  Обяви за работа
Потребител: Анонимен | Вход | Регистрация
Добави обява
» Обяви за работа
» Фирми/oрганизации
» Агенции за подбор
» Избрани обяви
» Запазени търсения
» Моите CV-та
» Моите мотив. писма


Как да отговорите на 5 ключови въпроса от интервюто за работа
12.08.2015 в 17:11
Марк Зукърбърг, основател и изпълнителен директор на Фейсбук описва процеса по наемане на работа в неговата компания така : „Ще наема човек, който да работи директно за мен, ако аз бих работил директно с този човек.”

Коментарът на Зукърбърг описва пренебрегвана, но фундаментална истина при наемане на служители: хората търсят някой, с когото самите те биха искали да работят.

Ето защо компании и фирми от всеки сектор биха ви задали винаги 5 въпроса. Човешката същност кара интервюиращите да задават тези въпроси отново и отново, за да открият някой подходящ за тяхната среда.

Вашата способност да впечатлите интервюиращия и да получите работата е свързана с това, колко добре ще отговорите на тези въпроси. Ето и подходящите отговори към тях.

„Защо напускате настоящата си работа?”

Това може да се окаже капан за много кандидати, защото може да ги освети в негативен аспект или да подскаж кавга спрямо настоящата/бившата им работа. Интервюиращият иска да разбере, че не напускате само заради парите и че нямате проблем в отношенията с хората.

Дори и да сте уволнени, от ключова важност е да отговорите с неизменна позитивност. Вложете положителни аспекти в отговора си, за да покажете на интервюиращя, че сте научили значими уроци. Покажете на човека срещу вас, че смяната на работата ви е свързана със страст и стремеж за растеж в кариерата ви. Не плюйте бившите си работодатели.

„Разкажете за себе си”

Когато на интервюто ви питат това, не искат да слушат за всичко, което се е случило през живота ви. Целта е да видят как ще отговорите на този неопределен, но въпреки това личен въпрос.

Повечето хора са склонни да се разпростират относно живота си и любимите си неща извън работата. През това време те са склонни да изпуснат нещо лично, което ги осветява негативно. Не трябва да отговаряте твърде свободно на този въпрос, също както с някой, който току що сте срещнали. Тук идеята е да изложите най-значимите точки от резюмето си и как те ви правят най-подходящия кандидат. Разкажете за неща, които са ви обогатили, курсове, интереси, екскурзии, образователни програми. Въздържайте се от всички останали излишни детайли.

„Какви са вашите слабости?”

Трудно е да се намери истинска слабост, която да ви направи да изглеждате компетентни.

Например, ако кажете на интервюиращия, че слабата ви страна е да работите толкова много, че забравяте да обръщате внимание на личния си живот е леко клиширано и граничи с фалш. Но ако кажете, че губите интерес към скучни задължения, може също да ви направи непривлекателен кандидат. За да отговорите правилно, изберете слабости, които са незначителни и могат да бъдат поправени. Идеална тактика е да разкажете история за това как успешно сте се справили със свои предишни недостатъци. Ако например лошата ви страна е неспособност да съобщавате на хората лоши новини, може да разкажете на интервюиращия как сте се научили да започвате с нещо позитивно,преди да минете към лошото. Това е перфектен пример, защото първо е малък недостатък и показва, че сте човек, който учи и търси подобрение.

„Каква заплата очаквате?”

Неписаното правило когато става дума за заплата е това: който първи предложи сума – губи

Когато сте на интервю, не трябва да се чувствате принудени да бързате с отговора на този въпрос. Просто покажете на интервюиращия, че най-важно за вас е колко добре пасвате на тази позиция. Може да отговорите „Въпреки, че знам, че заплатата е от значение, решенията ми не се основават само на нея и бих предпочел/а да я обсъдим по-късно, след като знаете повече за мен и аз знам повече за очакваната позиция.” Това ще подскаже на интервюиращия, че мислите по въпроса и предпочитате наистина взаимно да си допаднете, повече от парите. За вас ще е по-печелившо, ако обсъдите заплащането когато наистина вече искат да ви наемат.

„Разкажете за някой път когато....”

Този въпрос изглежда лесен, но всъщност е трудно да се сподели смислена и цялостна случка.

Лазло Бок, шеф на човешки ресурси в Гугъл казва, че към този въпрос трябва да се подхожда по следния начин: „Ето качеството, което ще демонстрирам, това е случката, която го показва, това е начинът, по който тази случка показва това мое качество.”

Лазло Бок казва също „Повечето хора на интервю не излагат на показ начина си на мислене как и защо са направили нещо и дори да се сетят за интересна случка, в която са участници, не могат да обяснят мисловния си процес.”

Перфектния отговор на този въпрос трябва да покаже какво сте направили и защо сте го направили, т.е. как мислите.

Имайте запас от истории и случки, които показват различни ваши качества. И не забравяйте да обясните мислите си, които са провокирали действията ви, докато разказвате.

Добро цялостно звучене

Ако знаете как да отговорите на тези пет важни въпроса, ще сте крачка пред конкуренцията. Не забравяйте да се подготвите и да упражнявате отговорите си дотогава, докато може да ги кажете, без да звучат наизустено.


Превод и адаптация от английски: Деяна Русева
Коментари
Няма добавени коментари
Антиспам код
Най-нови обяви за работа
ЧЕХИЯ БЕЗ КОМИСИОН 100% ГАРАНТИРАНИ ЗАКОННИ РАБОТНИ МЕСТА за гр.Варна, България
Търговски консултанти на TianDe за гр.Бургас, България
BITCOIN предприемач за гр.София, България
Bitcoin предприемач за гр.Варна, България
BITCOIN предприемач за гр.Пловдив, България
BITCOIN предприемач за гр.Бургас, България
Новини